Biztools

4 grunner til at narsissister når toppen

Det er bemerkelsesverdig hvor mye arrogante, egoistiske og selvopptatte mennesker kan oppnå. Vi ser på fire grunner til at narsissistiske personer når så langt.

Narsissister står bak mye elendighet i næringslivet og i livet generelt.

  

Lovbrudd, etiske overtramp, svak medarbeidermoral og ukulturer er typiske konsekvenser av narsissistiske lederes handlinger.

  

Hvordan kan det være slik?

  

Hvordan kan vi være så tiltrukket av narsissistiske personer at vi lar dem råde i den grad de får gjøre - på så mange områder.

  

1. Narsissister er geniale til å skape et godt førsteinntrykk

Narsissister er særdeles selvopptatte, og de er derfor svært nøye med hvordan de tar seg ut. De signaliserer suksess og fremstår som veldig attraktive.

2. Narsissister er karismatiske

Narsissister er dyktige til å selge inn egen arroganse som selvtillit, og deres sykelige selvopptatthet fremstår gjerne karismatisk for vanlige mennesker. De bruker typisk humor og eksentriske trekke for å kamuflere sin selvopptatthet, og de er ofte meget underholdende.

  

Narsissister gjør det meget bra på intervjuer, og de er flinke til å nettverke. De er spesialister på å fremstå som vellykkete.

3. Narsissister eier ikke skam

En narsissist har så stor tro på egen fortreffelighet at han / hun ikke nøler med å ta æren for andres suksess eller legge skylden på andre for egen fiasko. 

  

Det fortærende er at vedkommende ikke eier noe skam ved slike handlinger. Troen på at de er så spesielle trumfer suverent sannheten.

En narsissist er derfor i stor grad ute av stand til å ha skyldfølelse. 

4. Narsissister passer den tradisjonelle lederstereotypen

Den klassiske lederstereotypen dominerer fortsatt, dessverre. Mange feiltolker derfor narsissister og deres lederevner. Evne til å skaffe makt og innflytelse fremstår som viktige lederingredienser, selv om moderne forskning viser at narsissistenes "sterke" sider langt fra er forenlig med god ledelse. 

  

Det er vel dokumentert at karisma, overdreven selvtillit, egoisme og oppblåst tro på egen fortreffelighet ikke er gode lederegenskaper.

  

De verste narsissistene kan dessverre volde meget stor skade.

     


   Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale!

    

Tel: +47 98 21 66 75

E-post: jka@salesforce1.no

Web: www.salesforce1.no

    

     

    

Jens T. Kanden 

Salgstrener/salgsrådgiver

Daglig leder / partner SalesForce1 Norge AS


Relaterte artikler

8 tegn på at du er i et dårlig forhold Mennesker du bør sky - del 2
50 prosent av ledere er håpløse Mennesker du bør sky - del 1
 

 

 
Aktuelt
Ikke selg - la kunden kjøpe

Den beste måten å selge på er ikke å selge, snarere å legge til rette for at kunden kan kjøpe av deg.

5 tilnærminger til beslutningstaker

Mantraet i forretningsorientert salg er å få tilgang til beslutningstaker. Vi ser på effektiviteten ved fem forskjellige tilnærminger.

1 uvanlig tips til bedre segmentering

De fleste selgende bedrifter segmenterer kunder og prospekter på data som omsetning, antalle ansatte, lønnsomhet, geografi og så videre. Mindre vanlig er kvalifisering og segmentering på myke ting som verdier og kultur.

7 grunner til at kunder kjøper

I forretningsmarkedet kjøper kunder verdi ikke produkter eller tjenester. Som selgere må vi reflektere over hvilke verdier våre løsninger representerer.

5 fallgruver ved jobbskifte

Når vi skifter jobb er det mange ting å tenke på. Vi bør ha et fem års perspektiv på valget vi gjør. Da kan det være lurt å unngå de vanlige fellene.

 
Utviklet av Bysant AS